Stagnálás a használtautó-piacon

Ötödik hónapja szinte változatlan a gazdát cserélő személyautók volumene

A DataHouse előzetes adatai szerint a hazai használtautó-piacon 70 900 személygépkocsi cserélt gazdát szeptemberben, ami 5,8 százalékkal haladja meg a tavaly szeptemberi szintet. Az adásvételek havi volumene immár május óta stabilan 70 ezer körül alakul, a felfelé való kitörést továbbra is keresleti korlátok nehezítik.

Bár a szeptemberi adat már csaknem 6 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbi értéket, ennek oka nem a piac jelenlegi felpattanása, hanem az, hogy tavaly év végén kezdődött egy érezhető visszaesés a piacon – mutat rá Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. – A további élénkülést továbbra is a visszafogott kereslet akadályozza. Érzékelhető elmozdulásra leghamarabb az év fordulóján számíthatunk: ekkorra az infláció lassulásával beindulhat a reálkeresetek lassú növekedése, miközben a vásárlások számát komolyan befolyásoló hitelezés kamatszintje is jelentősebb csökkenésnek indulhat.”

A magyarországi használtautó-piacon a hat leggyakoribb márka az Opel (11%), a Volkswagen (10,2%) a Suzuki (8,6%), a Ford (7,9%), a BMW (6,3%), valamint a Skoda (5,2%), amely idén került először a Mercedes elé, egyelőre csupán hajszálnyival. A hat leggyakoribb márkát képviselő személyautók teszik ki a teljes forgalom több mint 49 százalékát.

Miközben a használtautó-piacon 2023 első kilenc hónapjában gazdát cserélő 617 100 személyautó mennyisége 2,5 százalékkal maradt el az előző év hasonló időszakában regisztrált 632 800-as értéktől, az importált használt autók száma ugyanebben a periódusban szinte pontosan 80 ezer darab volt, ami 19,5 százalékkal múlja alul az egy évvel korábban mért 99 300-as értéket.

Háttér-információ:

A 2017 májusában indult JóAutók.hu Magyarország első ellenőrzött használtautó piactere. Az oldal célja, hogy a tisztességesen működő kereskedők kínálatát összekapcsolja azokkal a biztonságorientált vásárlókkal, akik szeretnék elkerülni a használtautó-vásárlás során felmerülő buktatókat.

A JóAutók.hu kínálatában szereplő valamennyi autó dokumentumai ellenőrzésen esnek át, emellett az oldalon azok a hirdetések kapnak kiemelt pozíciót, melyekhez megfelelő mennyiségű dokumentáció áll rendelkezésre. Az oldalon minden kereskedő csak előszűrést követően jelenhet meg, amely a céges és szakmai háttér mellett az autóállomány minőségére, valamint a vásárlói visszajelzésekre is kiterjed.

Ajánlott cikkek

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Iratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le legfrissebb híreinkről vagy éppen eseményeinkről. A hírlevélről később bármikor leiratkozhat.