Gyakran ismételt kérdések

AZ OLDAL MŰKÖDÉSÉRŐL

Mitől ellenőrzött piactér a Jóautók.hu?

 • Minden magyar rendszámos autót leellenőrzünk a Belügyminisztérium hivatalos adatbázisában (volt KEK KH), megnézzük a forgalmi korlátozás tényét, az egyedi azonosítókat és természetesen a hivatalos km óra állás bejegyzéseit.
 • Leellenőrzünk minden egyes állapot és előélet dokumentumot, amit a hirdetések mellé feltöltenek. A szakértők képesek ugyan értelmezni egy holland nyelvű elektronikus szervizkönyvet, vagy egy luxemburgi műszaki vizsgalapot, de az átlagos autóvásárlónak ez nagy segítség. 
 • Ellenőrzünk minden kereskedőt, aki csatlakozik a rendszerhez: megfelelő-e a céges háttere, a szakmai háttere, az autóállománya. Hitelesítjük a magánszemély hirdetőket, hogy közöttük se bújhassanak meg a rossz szándékú nepperek. 
 • De ami a legfontosabb: több csatornát is fenntartunk, ahol azonnal jelenthetsz bármilyen konkrét problémát az adott hirdetéssel, vagy kereskedéssel kapcsolatban (segitunk@joautok,hu, hirdetés jelentése funkció).

Mit tegyek, ha szerintem egy hirdetés kamu?

Bármilyen konkrétumról tudomásod van, azonnal küldd a fenti csatornák valamelyikére. Mi hirdetési oldalként sajnos/szerencsére nem bannolhatunk senkit azért, mert mondjuk egy autó nem az elvárható km értékekkel rendelkezik. Viszont fenntartunk sok-sok csatornát, ahol minden problémát azonnal jelezhettek. Mi pedig megyünk, kivizsgáljuk, és intézkedünk, ha tényleg úgy van. 

Hogyan szűritek a kereskedőket?

 • Szűrjük őket céges háttér alapján: Magyarországon bejegyzett jogszerűen működő vállalkozás-e, áll-e csőd- vagy felszámolási eljárás alatt, áttekinthető-e a tulajdonosi szerkezete. 
 • Szűrjük őket szakmai háttér alapján: hány éve van a szakmában, rendelkezik-e állandó telephellyel, elérhetőségei és cégadatai mikor változtak utoljára. 
 • Szűrjük őket az autóállomány alapján: megfelelő arányban hirdetnek-e dokumentált előélettel és állapottal rendelkező autókat, illetve az elvárhatónál alacsonyabb futásteljesítményű autók milyen arányban szerepelnek az állományukban. 
 • De, ami a legfontosabb: szűrjük őket a vásárlói visszajelzések alapján. A Jóautók több csatornát is fenntart, ahol azonnal jelenthető bármilyen konkrét probléma az adott kereskedéssel kapcsolatban.

Miért vállaltok Ti tulajdonképpen felelősséget?

Azért vállaljuk a felelősséget, hogy a fent leírt ellenőrző és minősítő feladatokat elvégezzük, és az eredmények alapján rangsoroljuk a hirdetéseket, fizetős kiemelések nélkül. 
Emellett azért vállaljuk a felelősséget, hogy a lehető legtöbb magyarázatot fűzzük a megjelenített adatokhoz, tehát minden rendelkezésünkre álló eszközzel megkönnyítjük a döntést. A döntés felelőssége és az autó állapotának személyes felmérése azonban továbbra is a vásárlóé. 

Mit kezdtek azzal, ha valaki manipulálja (photoshopolja) a dokumentumokat?

Sajnos ezzel sok mindent mi sem tudunk kezdeni, de a következményekkel mindenkinek számolnia kell: ha egy kereskedés bizonyítottan manipulált fényképet tölt az adatbázisunkba, az azonnali kizárást von maga után. Ha valaki szigorú számadású bizonylatot (pl. szervizszámlát) hamisít, bűncselekményt követ el. Ezzel együtt mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy a becsatolt dokumentumokat a biztonság kedvéért vásárlás előtt élőben is nézze át – ez a legjobb módszer photoshop ellen. 

Hogyan gyűjtitek a vásárlói véleményeket?

Minden vásárló, aki aláírja a hozzájáruló nyilatkozatot vásárláskor, e-mailes kérdőívet kap tőlünk nem sokkal a vásárlást követően, amiben elmondhatja, hogy mennyire volt elégedett a szolgáltatással, illetve magával a megvásárolt autóval. 

Ha egy minősített kereskedő autója nincs fent az oldalon, csak a konkurens oldalon, az az autó nem feddhetetlen?

Minden kereskedőnél előfordulhatnak olyan autók (beszámított autók, bizományosi autók), melyeknek nincsenek megfelelő dokumentumai. Az, hogy nálunk meghirdeti-e ezeket az autókat, vagy sem, az a kereskedő döntése.

A fentiek alapján minden autó feddhetetlen, ami az oldalon található?

Mivel az ellenőrzés folyamatunk nagyon fontos részét képezik az utólagos fogyasztói visszajelzések, a rendszer ebből fakadóan nem nyújthat tökéletes védelmet a csalók ellen – időről időre bekeveredhetnek olyan autók a rendszerbe, amelyek nem a JóAutókra valók. Ezért biztosítunk közvetlen linket minden egyes hirdetés mellett a Kártörténeti lekérdezéshez, jelenítjük meg minden magyar rendszámos autó mellett a Belügyminisztérium járműinformációs adatait, ezért jelezzük minden nem saját névről árult autó mellett, hogy a vásárlás során legyünk extrán körültekintőek, és kérünk meg minden felhasználót arra, hogy ha bármilyen kifogásolni valót észlel egy JóAutók-on hirdetett autó kapcsán, azt valamely csatornánkon azonnal jelezze felénk. Az autóvásárlás során az egyéni felelősség sosem lesz kizárható faktor, a JóAutók esetében viszont nem 100%-ban vagyunk magunkra utalva: a munka 90%-át elvégzi helyettünk az oldal által működtetett minősítő és ellenőrző rendszer – ezt pedig egyetlen más hirdetési oldal sem kínálja látogatói számára.

A KIEMELÉSI RENDSZER MŰKÖDÉSÉRŐL

Hogyan működik az ingyenes, információ alapú kiemelési rendszer?

Az autó állapotát és előéletét igazoló dokumentumok feltöltésével kiemelheted hirdetésed.
A hirdetések dokumentáltságuk szerint a következő kiemelési szinteket érhetik el:

 • Nagyon jól dokumentált hirdetés (4-5 csillag – saját névről árult autó esetében kiemelést kap a szavatosságra, legalább egy megtekinthető dokumentummal rendelkezik, dokumentált a kilométer és szerviz előélet, valamint az autóállapot)
 • Jól dokumentált hirdetés (3 csillag – saját névről árult autó esetében kiemelést kap a szavatosságra, legalább egy megtekinthető dokumentummal rendelkezik, a következők közül legalább egy kritériumnak megfelel a hirdetés: dokumentált kilométer vagy szerviz előélet, esetleg autóállapot)
 • Dokumentált hirdetés (1-2 csillag – saját névről árult autó esetében kiemelést kap a szavatosságra, legalább egy megtekinthető dokumentummal rendelkezik, ellenben a feltöltött információk alapján nem tudjuk ellenőrizni, illetve igazolni az autó kilométer és szerviz előéletét, valamint az autó állapotát.)

Csak azért, mert egy hirdetés rendelkezik dokumentumokkal, még nem biztos, hogy jól dokumentált

 • Megtekinthető dokumentumként (1 csillag) ismerjük el, ha a feltöltött dokumentum érdemi információt tartalmaz szerviz előéletről vagy km előéletről vagy az autó állapotáról, viszont nem tartalmaz elegendő információt a szerviz és/ vagy km előélet csillaghoz. Illetve minden szerviz és km dokumentum, valamint állapotlap mellé is megadjuk a megtekinthető dokumentum csillagot.
 • A dokumentált szerviz előéletet (1 csillag) akkor ismerjük el, ha az autó életútjának legalább 70%-a szervizkönyv-bejegyzésekkel / szervizszámla fotókkal alátámasztott, különös tekintettel az aktív futás utolsó 36 hónapjára. A kiemelés elbírálása során figyelembe vesszük az autó életkorát, futott kilométereit, illetve amennyiben leinformálható, akkor a szervizperiódusait is. 
 • A dokumentált km előéletet (1 csillag) akkor ismerjük el, ha az autó a szervizkönyv / szervizszámla fotók, a műszaki vizsgalapok, illetve a Belügyminisztérium hivatalos km óra állás bejegyzései, azaz a Jármű Szolgáltatási Platformról lekért igazolás értékei koherens km futásteljesítményt mutatnak az életútjának legalább 70%-ában, különös tekintettel az aktív futásidő végére. A kiemelés elbírálása során figyelembe vesszük az autó életkorát is. További feltétel, hogy két hitelesen rögzített kilométeróra állás között legalább 1 év eltérés mutatkozzon. 
 • A dokumentált autóállapotot (1 csillag) akkor ismerjük el, ha a hirdető egy JóAutók.hu által elfogadott formátumú állapotfelmérési lapot töltött fel a hirdetés mellé, amennyiben az állapotlapon és a hirdetésben szereplő km óra állás között nincs jelentős eltérés. Fiatal (maximum 5 éves), vezetett és igazolt szerviz előélettel rendelkező autók esetén is megadjuk a dokumentált állapot kiemelést.  
 • Szavatosság, garancia, gyári garancia (1 csillag) akkor adható egy hirdetésre, ha az eladó minimum 1 éves gyári, vagy gyárival megegyező minőségű garanciát kínál a gépjárműre, használtautó esetén pedig ezt alátámasztja az eddig elvégzett garanciális szervizeket igazoló dokumentum feltöltésével, illetve kereskedés vagy magánszemély saját (cég) nevéről, teljes szavatosságot vállalva árulja azt.

Mi történik, ha két autó ugyanannyi csillagot kap a dokumentumai alapján?

Akkor a hirdetők minősítése határozza meg a sorrendet: az kerül előrébb, amelyiket magasabb minősítésű eladó kínálja

Hogyan működik az eladók minősítése?

Az eladókat a következőképpen rangsoroljuk:

 • Nem minősített eladó (0 csillag), az a magánszemély hirdető, aki nem kívánta hitelesíteni magát, azaz nem kívánta dokumentumokkal bizonyítani, hogy ő a meghirdetett autó tulajdonosa. Az oldalunkon megjelenő kereskedők mind minősítettek (azok a kereskedések, melyek nem érik el az 1 csillagot, nem csatlakozhatnak a JóAutók rendszeréhez). 
 • Regisztrált kereskedő (1 csillag), amelynek rendezett a céges háttere, azaz Magyarországon bejegyzett jogszerűen működő vállalkozás, nem áll csőd- vagy felszámolási eljárás alatt, és áttekinthető a tulajdonosi szerkezete.
 • Szintén regisztrált kereskedő (2 csillag) az a kereskedés, amely ezen felül rendezett szakmai háttérrel bír: minimum 3 éve van a szakmában, rendelkezik állandó telephellyel, és elérhetőségei nem változtak jelentősen az utóbbi 36 hónapban. 
 • Minősített kereskedő (3 csillag), amely minőségi autóállománnyal bír: megfelelő arányban hirdet dokumentált előélettel és állapottal rendelkező autókat, illetve az átlagosnál jelentősen alacsonyabb futásteljesítményű autók nem szerepelnek az elvárhatónál magasabb arányban az állományukban.
 • Minősített magánszemély (3 csillag), az a magánszemély hirdető, aki dokumentumokkal igazolta személyazonosságát és az autó tulajdonjogát.
 • Szintén minősített kereskedő (4 csillag) az a kereskedés, amely vállalja, hogy vásárlói egy JóAutók.hu által kiküldött e-mailben értékeljék őket, és véleményt mondjanak a náluk kapott szolgáltatásról, illetve a megvásárolt autó és a hirdetés kapcsolatáról (azt kapták-e a pénzükért, amit a hirdetés alapján vártak). 
 • Minősített prémium kereskedő (5 csillag), amely kiemelkedően jó ügyfél értékelésekkel rendelkezik. 

Mikor lesznek publikusak a vásárlók által adott visszajelzések a kereskedőkről?

A vásárlói visszajelzések a hitelesség kedvéért csak e-mailben érkezhetnek, és csak a statisztikailag megfelelő darabszám után lesznek publikusak, hogy az egyes vélemények torzító hatásait kiküszöbölhessük. Ez minden kereskedő esetében máskor fog bekövetkezni, a nagyobbaknál hamarabb, a kisebbeknél később. Folyamatosan kerülnek ki vásárlói visszajelzések.

Hogyan válhatok minősített magánszeméllyé?

A folyamat célja a magánszemélyként hirdető rossz szándékú nepperek kiszűrése a JóAutók.hu-ról

 • Magánszemély minősítéshez az alábbi dokumentumok feltöltésére van szükség:
  • a hirdető személyét igazoló okmány (személyi igazolvány, jogosítvány vagy útlevél),
  • a gépjárművet, azon belül annak tulajdoni jogát igazoló okmány (forgalmi engedély vagy törzskönyv),
  • a gépkocsi fényképe rendszámmal, amennyiben a hirdetésben az nem látható.
 • Feltöltésnél az elfogadott képformátumok a következők: .jpg, .jpeg és .png
 • A feltöltött dokumentumokat nem publikáljuk és megtekintést követően azonnal, de legkésőbb 10 nap múlva automatikusan töröljük rendszerünkből.
 • A dokumentumokkal a hirdető a tulajdonosi státuszát igazolja. A minősítés célja, hogy az autójukat tulajdonosként hirdető magánszemélyek előnyt élvezzenek az autót nem sajátjukként hirdető potenciális nepperekkel szemben.
 • Az oldal használatához nem tesszük kötelezővé a fent felsorolt okmányok feltöltését, ellenben a minősített magánszemély az alábbi előnyöket élvezheti:
  • 1 helyett akár 40 képet megjelenítünk hirdetésedhez.
  • a hirdetését előresoroljuk a nem minősített magánszemélyekhez képest

AZ ÁLLAPOT ÉS ELŐÉLET DOKUMENTUMOK FELTÖLTÉSÉRŐL

Mire figyelj a szervizszámlák és a szervizkönyv fotók feltöltésekor?

 • Fontos a megfelelő mennyiségű és jó minőségű dokumentum feltöltése, hogy a vásárlók és moderátoraink ellenőrizni tudják autód előéletét. A dokumentumokat lefotózhatod egyszerűen a telefon fényképező funkciójával vagy akár be is szkennelheted. Érdemes a gépjármű minden fontos dátumát (szervizkönyv és/ vagy szervizszámla alapján) az események pontnál feltüntetni – ez által még hitelesebbé válik hirdetésed. 
 • A szervizkönyvről vagy szerviz számláról .jpg, .jpeg, .png vagy pdf kiterjesztésű fájl tölthető fel. A feltöltés során lehetőséged van személyes adataidat eltávolítani a dokumentumról. A legjobb, ha az autó teljes előéletét dokumentálni tudod, ez által elősegíted, hogy a potenciális vásárló a legbiztonságosabb üzletet kösse meg VELED!
 • Vedd figyelembe, hogy a megfelelő dokumentumok nálunk kiemelést jelentenek! Legalább „jól dokumentált” minősítést kap a hirdetés akkor, ha az autó az életkorának és szervizciklusának megfelelő mennyiségű szervizkönyv-bejegyzéssel/ szervizszámla fotóval rendelkezik, különös tekintettel aktív futásának utolsó 14 hónapjára, és az élettartamhoz tartozó vezérléscsere dokumentáltságára.

Hogyan szerezhetem be a Belügyminisztérium hivatalos km óra állás igazolásait?

 • A Belügyminisztérium minden műszaki vizsga, eredetvizsga és forgalomba helyezés alkalmával rögzíti az autók kilométer óra állását. Mivel a rendszer 2013 óta működik, a Magyarországon forgalomban lévő autók mindegyike rendelkezik hivatalosan rögzített km óra állással.
 • Az igazolást az alábbi linken szerezheted be a saját ügyfélkapud felhasználói fiókjába belépve, a Jármű Szolgáltatási Platformon keresztül: https://magyarorszag.hu/jszp_szuf
 • A platform haszánlata díjmentes.

Hogyan készíttethetek állapotlapot az autómról?

 • Az állapotfelmérési lapot egy teljeskörű átvizsgálás után állítják ki autódról. Az állapotlapot ezután töltheted fel rendszerünkbe.
 • Az átvizsgálást elvégeztetheted akkreditált márkafüggetlen szervizben (pl. UNIX, Bosch), illetve elvégeztetheted bármelyik márkakereskedésben, mindkét esetben meghatározott díj ellenében (erről érdeklődj időpontfoglalás előtt).
 • Minősített prémium kereskedő partnereinknek – akik részt vesznek “e-mailes vásárlói értékelési programunkban” –, lehetőségük van arra, hogy az állapotlapot saját maguk állítsák ki, ha ez alapján vállalják a törvényben előírt szavatosságot az autóra.

Hogyan igazolhatom a garanciát és a szavatosság vállalását?

 • Kereskedések a saját cég nevéről történő értékesítést a forgalmi engedély fotójával, vagy külföldi autó esetén a beszerzésről szóló, cégnévre kiállított számlával tudják igazolni.
 • Kereskedések és magánszemélyek egyaránt a garancia meglétét az erre vonatkozó dokumentum (garanciális tájékoztató, garancia lap, garancia nyilatkozat) feltöltésével tudják igazolni.
 • Magánszemélyek oldalunkon keresztül kizárólag a saját tulajdonukban lévő gépjárművüket értékesíthetik, ezért a hirdetés feltöltésével egyidőben elfogadják a nyilatkozatot, miszerint a jelen hirdetésben szereplő autó adásvétele esetén az eladó megegyezik a hirdetés feladójával, és a törvényben foglalt szavatossági felelősségüket vállalják. A hirdetésük így (1 csillag) kiemelésre kerül, azaz eléri a dokumentált hirdetés minősítési szintet.

ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

Mi az a szavatosság?

Magánszemély esetén fél év, kereskedő esetében 1 év a minimális szavatosság, amit a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény előír. Kereskedőknél, amennyiben a vásárlást követő hat hónapon belül következik be meghibásodás, akkor az eladónak kell bizonyítania, hogy az a gépjármű eladásának időpontja utáni használatából ered. Hat hónap elmúltával a vásárlónak kell bizonyítani az igazát, melyhez nagy segítség az adásvételi szerződés aláírásakor létrehozott állapotlap. Javasoljuk, hogy az autók szavatosságának vállalására vonatkozó szabályzat részleteiről mindenképp tájékozódj, akár autó eladás, akár vásárlás előtt állsz.

Miért baj, ha neppertől veszek autót?

A rossz szándékú nepper jó eséllyel olyan adásvételit fog aláíratni veled, amelyen nem ő szerepel eladóként. Ez azért baj, mert ha a szerződést ismeretlennel (vagy egy frissen behozott autó kinti tulajdonosával) kötöd, nem tudsz kinél reklamálni (azaz nem tudod érvényesíteni a szavatossági igényedet), ha bármi baj van az autóval. Ismerd meg a bejegyzett tulajdonost, kérd el az okmányait és ellenőrizd ezeket! A becsületes eladó mindenben segíteni fog, nem tér ki a kérésed elől.